Jak przygotować zakwas na chleb?

Różne smaki chleba!
6 Październik 2015
Zrób chleb na zakwasie
6 Październik 2015

Jak przygotować zakwas na chleb?

Każdy kto do tej chwile wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, powinien też spróbować przygotować go na własnym zakwasie. Mimo że zdaje się stanowić ostatnie zajęciem dużo cięższym , niż w sukcesu zwykłego chleba, to wcale właściwie nie jest. Żeby zrobić zakwas na chleb przydatne będą nam jedynie dwa składniki, a wtedy woda i mąka. Już toż zapewne zdawać się zaskoczeniem, ponieważ mogliśmy sobie wymyślić bardziej trudną recepturę. Pora jest natomiast kolejnym z faktów, który należy tutaj uwzględnić. Nie starczy nam to zmieszać te fakty oraz po wszystkim, tylko trochę poczekać na zysk. Jednocześnie, kiedy złączymy wodę z mąką, wykonujemy obecne w słoiku na parę dni, by przygotowała się z tego kwaskowata masa. Ta z pór będzie powodem tego, żebym nasze pieczywo rosło oraz zawierało ciekawy posmak. Gęsty miąższ stanowi samotną z zalet, określających chleb na zakwasie. Używając tej mieszanki możemy również oczekiwać na ostatnie, że pieczywo na dłużej zachowa swoją świeżość. Chleb na drożdżach właściwie nie posiada takich stron, a więc tu szala przechodzi w część wypieków na zakwasie. Ponadto, przy tej opcji szybciej przyjmuje się wartości odżywcze, jakie ma w sobie chleb. Jak że, zrobienie pieczywa przy pomocy zakwasu nie nie jest niemożliwe, i chce od nas jedynie mało czasu.  

Comments are closed.